Färger på golden retrievers

Golden retrievers är starkt förknippade med sin guldfärgade päls som kan variera från ljust krämig till mörk gyllene färg. Men det också är möjligt att hitta golden retriever med andra färger som exempelvis vit, svart och brun. Dessa färger är ovanliga och inte erkända som standardfärger enligt rasstandarden. Här hittar du bilder och vad du måste tänka på om du vill ha en golden retriever som inte är guldfärgad.

Originalfärger (hundrasstandard)

Golden retrievers hade ursprungligen en mörkare och mattare nyans av guld än de nyanser som är vanliga idag. De tidigaste golden retrieverna som avlades i Skottland på 1800-talet hade en gyllene pälsfärg med lite rött eller med mahognyfärgade inslag.

Under åren har det skett en förändring i rasstandarden för golden retriever, där den ljust gyllene färgen har blivit allt vanligare och har till och med blivit standard för rasen. Men det finns fortfarande många golden retrievers som har en mer mahognyfärgad päls eller en päls med flera nyanser av guld. Men vad gäller då för andra färger?

Svart

Svart färg är en ovanlig färg för golden retriever och inte heller erkänd som en standardfärg enligt rasstandard för Nordiska kennelunionen. Det är möjligt att en golden retriever kan ha lite svart färg i pälsen på grund av en genetisk mutation eller korsning med en annan ras som bär på en gen som har anlag för svart färg.

Om en golden retriever bär på anlag för svart färg dvs. att den har en dominant svartfärgsgen i sin genetiska blandning, kan den föda svarta valpar om den paras med en annan hund som också bär på samma gen. Men det är viktigt att notera att avel av golden retrievers med svart färg inte rekommenderas eftersom det kan öka risken för hälsoproblem och kan avvika från rasens standard.

Bild: svart golden retriever

Vit

Vit färg är inte heller en vanlig färg för golden retrievers och inte erkänd som en standardfärg enligt rasstandarden. Som med svarta golden retrievers har vitfärgade hundar i denna ras en genetisk mutation eller har korsats med en annan ras som har vitt i sin päls. Vita golden retrievers är inte heller godkända enligt rasstandarden och kan innebära att din hund får hälsoproblem eftersom de har avlats med andra hundar som har liknande genetisk uppsättning.

Bild: vit golden retriever

Brun

Golden retrievers har vanligtvis en gyllene eller krämig färg på sin päls, men de kan också ha en mer mahognyfärgad ton – vilket gör att de kan se bruna ut. Det finns några olika nyanser av brunt som kan förekomma på golden retrievers päls.

Mörk Mahogny

Detta är en mörkare bruns ton, med en rödaktig färgton. Det är vanligt att se denna färg på golden retrievers från Storbritannien.

Rödbrun

Detta är en annan bruns ton som kan förekomma på golden retrievers. Rödbrun har en rödaktig färgton och är något mörkare än den gyllene färgen.

Bild: brun golden retriever

Lämna ett svar